Ciasteczka półfrancuskie

Składniki:
21/2 szklanki mąki pszennej
1 kostka zimnego masła
2 żółtka
1 szklanka  gęstej śmietany 
szczypta soli

Przygotowanie:
Z mąki, masła, śmietany i żółtek oraz soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem, ponieważ po wyrobieniu odkładamy je na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Każde z ciastek smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształ. Można też na środek każdego ciastka położyć np. rodzynkę lub żurawinę i po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ciasteczka pieczemy w temp. 230 C do uzyskania lekko złotego koloru. 
Ciasteczka podczas pieczenia rosną i szybko chwytają kolor, dlatego warto uważać na piekarnik, by się nie przypaliły.

2 komentarze: