Kruchy placek z jabłkami

Składniki:
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki margaryny
4 łyżki ciepłego mleka
2 jajka
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku

Składniki na pianę jednego z blatów:
3 białka
1/3 szklanki cukru kryształ
4 łyżki gęstych powideł
2-3 garści posiekanych grubo orzechów włoskich

Składniki na masę jabłkową:
11/2 kg jabłek
1 dowolna galaretka

Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Jajka wraz z żółtkami i cukrem ucieramy trzepaczką na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę oraz ciepłe mleko, mieszamy. Masę jajeczną wlewamy do misy z mąką, proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli zbytnio klei się do rąk, podsypujemy lekko mąką. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy i przekładamy na wyłożone papierem blaszki.
Białka ubijamy na sztywno wraz z cukrem. Jeden z trzech blatów smarujemy z wierzchu powidłami, na które wykładamy pianę. Pianę posypujemy orzechami.
Wszystkie blaty pieczemy w temp. 180C ok. 15-20 minut. 

Obrane jabłka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy (można dodać cukru, jeśli jabłka są zbyt kwaśne). Na koniec smażenia zdejmujemy jabłka z ognia i wsypujemy do nich galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 

Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cienkim strumieniem wlewamy żelatynę.

Przełożenie:
1 blat ciasta - masa jabłkowa - 2 blat ciasta - masa śmietankowa - 3 blat z pianką
Ciasto chłodzimy w lodówce

1 komentarz: