Drożdżowe bułeczki z rabarbarem

Składniki:
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
2 jajka + 1 jajko do posmarowania
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
1/2 kostki drożdży
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
10dag masła
10 dag cukru
20 dag mąki
ok. 50-70 dag świeżego rabarbaru
Przygotowanie:
Drożdże wyrabiamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 -30 minut. Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopiony tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie od niej odchodzić. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
Ze składników podanych na kruszonkę zagniatam jednolitą masę. Gdyby ciasto na kruszonkę było zbyt twarde, zwiększamy ilość masła.
Rabarbar kroimy w dość spore kawałki. 
Z wyrośniętego ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy je w dłoniach, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy jajkiem. W środku każdej bułeczki robimy wgłębienie, układamy w nim kawałki rabarbaru i posypujemy rwaną w palcach kruszonką. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 190 C. Po upieczeniu bułeczki posypuję cukrem pudrem.

3 komentarze: