Ciasto majowe

Składniki: 

(rozmiar blaszki 24x35 cm)

Składniki na biszkopt żółty i różowy:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czerwony kisiel (truskawkowy lub wiśniowy)

Składniki na biszkopt czekoladowy:
3 jaja
1/2 szklanki cukru kryształ
1/3 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na masę czekoladową:
3/4 słoiczka Nutelli
100 g chałwy o smaku waniliowym
2 łyżki masy budyniowej

Składniki na masę waniliową:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1/2 l mleka
2 łyżki cukru
1 serek homogenizowany Danio (175 g)
1 kostka masła

Składniki na masę śmietanową:
330 ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu

Dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa
1 puszka ananasów


Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części. Połowę wylewamy na blachę do pieczenia, do drugiej połowy ciasta wsypujemy czerwony kisiel, mieszamy i dopiero wówczas wylewamy na drugą blachę. Biszkopty pieczemy w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt czekoladowy pieczemy podobnie jak żółty. Wszystkie biszkopty studzimy. 

Na mleku, do którego dodajemy cukier, gotujemy budyń i studzimy. Zimny budyń ucieramy z kostką masła, po czym dodajemy po łyżce serka Danio. Delikatnie mieszamy.

Galaretkę cytrynową zalewamy 11/3 szklanki przegotowanej wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do momentu, aż zacznie tężeć.

Nutellę ucieramy z chałwą i z dwiema łyżkami gotowej masy waniliowej.

Dobrze schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan-fix.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt biały - masa czekoladowa - biszkopt różowy - 2/3 masy budyniowej - biszkopt czekoladowy - reszta masy budyniowej - warstwa ananasów - ananasy zalewamy tężejącą galaretką - masa śmietanowa

Wierzch udekorowałam startą na tarce czekoladą, pistacjami i wiórkami kokosowymi.

6 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda. Na pewno niedługo wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te Twoje ciasta. Wyglądają bardzo apetycznie. Majowe wpisuję na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 3/4 słoiczka Nutelli to znaczy, że ile gram? Różne są opakowania i nie wiem o jedną ilość chodzi..

    OdpowiedzUsuń