Racuchy z jabłkami

Składniki:
2 niepełne szklanki mąki (najlepsza tortowa lub do naleśników)
20 g drożdży
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
2 duże łyżki cukru kryształu
1 jajko
1 średniej wielkości jabłko
olej do smażenia
cukier puder do posypania
dżem do smarowania

Przygotowanie:
Przesianą mąkę wsypać do dużej misy. W mące zrobić wgłębienie, do którego rozkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać odrobiną ciepłego mleka. Następnie podsypać odrobiną mąki, wymieszać na jednolitą papkę i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 
Gdy zaczyn podrośnie, dodać jajko, wlać resztę podgrzanego mleka oraz uprzednio obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Zaczyn wymieszać w misie z resztą mąki oraz z dodanymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Odstawić misę z ciastem w ciepłe miejsce na 40-50 minut, misę nakryć ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość,  na rozgrzanym oleju smażyć racuszki z dwóch stron (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby racuchy się nie paliły). Upieczone racuchy osuszyć papierowym ręcznikiem, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gotowe racuchy podawać z ulubionym dżemem lub posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Wspaniałe ,uwielbiam racuszki z jabłkami )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ,uwielbiam racuszki z jabłkami )

    OdpowiedzUsuń