Migdał

Składniki:
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru

Warstwa sezamowa:
150 g sezamu
2 łyżki płynnego miodu
100 g margaryny
1/4 szklanki cukru kryształu

Warstwa orzechowa:
200 g grubo krojonych orzechów
3 łyżki płynnego miodu
100 g margaryny
1/2 szklanki cukru kryształ 

Warstwa migdałowa:
6 białek
100 g pokruszonych płatków migdałowych
1/2 cukru kryształ
1 mały słoik powideł śliwkowych

Składniki na ciasto miodowe:
200 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
50 g margaryny
2 żółtka 
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na masę: 
3/4 l mleka
2 budynie śmietankowe na 1/2 l mleka
1 1/2 kostki masła
cukier do smaku
2-3 łyżki amaretto
Przygotowanie:
Ciasto kruche:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy na dwie jednakowe blaszki do pieczenia.

Ciasto miodowe: Mąkę zmieszaną z sodą oraz cukrem pudrem siekamy razem z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę do pieczenia.

Sezam: Wszystkie składniki mieszamy w rondelku. Trzymamy na małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Lekko przestudzony sezam wykładamy na ciasto miodowe. Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut.

Orzechy: Zmieszane składniki w rondelku stopniowo podgrzewamy. Cały czas mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy na jedno ciasto kruche. Pieczemy ok. 30-35 minut w temp. 160C.

Piana migdałowa: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na koniec delikatnie wmieszamy migdały. Na powierzchni drugiego blatu kruchego ciasta rozsmarowujemy słoiczek powideł. Na powidła wykładamy pianę migdałową. Pieczemy w temp. 160 C ok. 30 minut.

Masa: Na mleku gotujemy budynie, odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem. Do smaku dodajemy cukier i amaretto.  
Przełożenie: Ciasto orzechowe - 1/2 masy - ciasto sezamowe - 1/2 masy - ciasto z migdałami - polewa

3 komentarze: