Oponki serowe


Składniki (ok. 20 oponek):
250 g białego sera
250 g mąki pszennej (kopiata szklanka)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 żółtka
3-4 kopiate łyżki śmietany
szczypta soli
1/2 opakowania cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka octu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
czekolada mleczna - jako polewa
Przygotowanie:
Ser przełożyć do miski i dokładnie rozetrzeć w rękach (lub wcześniej zmielić w maszynce). Do sera dodać mąkę, sól, cukier puder i cukier waniliowy, rozmieszane ze śmietaną żółtka i łyżkę octu. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, które ma być mięciutkie i odchodzić od ręki (nie ma się kleić). Gdyby ciasto się kleiło, należy podsypać je odrobiną mąki.
Gotowe ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na grubość około 15 mm i wykrawać szklanką krążki. W środku każdego z nich wyciąć zakrętką od butelki lub foremką do rurek (jest lepsza, bo ostra) małe kółeczka. Rozgrzać olej. Oponki smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone polać polewą lub obficie obsypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. moja Mama uwielbia, a Babcia robi najlepsze ;)
    dla mnie są za tłuste, gdy z oleju, ale w końcu tłusty czwartek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, szczególnie wyjadać te kuleczki małe ze środka

    OdpowiedzUsuń