piątek, 6 lutego 2015

Oponki serowe

Składniki (ok. 20 oponek):
250 g białego sera
250 g mąki pszennej (kopiata szklanka)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 żółtka
3-4 kopiate łyżki śmietany
szczypta soli
1/2 opakowania cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka octu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
czekolada mleczna - jako polewa

Przygotowanie:

Ser przekładamy do miski i dokładnie rozcieramy w rękach (lub wcześniej mielimy w maszynce). Do sera dodajemy mąkę, sól, cukier puder i waniliowy, rozmieszane ze śmietaną żółtka i łyżkę octu. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, które ma być mięciutkie i odchodzić od ręki (nie ma się kleić). Gdyby ciasto się kleiło, należy podsypać odrobiną mąki. 

Gotowe ciasto wykładamy na blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 15 mm i wykrawamy szklanką krążki. W środku każdego z nich wykrawamy zakrętką od butelki lub foremką do rurek (jest lepsza, bo ostra) małe kółeczka. Olej rozgrzewamy. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone polewamy polewą lub obsypujemy obficie cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. moja Mama uwielbia, a Babcia robi najlepsze ;)
    dla mnie są za tłuste, gdy z oleju, ale w końcu tłusty czwartek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, szczególnie wyjadać te kuleczki małe ze środka

    OdpowiedzUsuń