piątek, 27 lutego 2015

Ciasto czekoladowe

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 jaja
1/2 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki tortowej  
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki oleju
1 niepełna szklanka mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 kopiate łyżki kakao
1 duże jabłko (szarej renety)
1/2 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanych grubo śliwek kalifornijskich

Dodatkowo (opcjonalnie):
ulubiona polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy w misce z posiekanymi orzechami i śliwkami, posypujemy cynamonem i mieszamy. 

Jajka ubijamy z cukrem na puch. Stopniowo wlewamy wodę, olej i mleko, podsypujemy mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Na koniec dodajemy jabłka z bakaliami i lekko całość mieszamy. 

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną blaszkę. Pieczemy do tzw. suchego patyczka w temp. 180 C z termoobiegiem (ok. 40 minut).

Ciasto polewamy sporą ilością ulubionej czekolady, która wzbogaci smak ciasta. Ciasto polane czekoladą odstawiamy do lodówki na noc, aby smaki "przeszły sobą". 
Placek najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest idealnie wilgotny i czekoladowy.

1 komentarz: