piątek, 16 stycznia 2015

Rolada pomarańczowa

Składniki:
Składniki na biszkopt:
4 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1 1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
150 g masła/margaryny
cukier puder do smaku
1-2 pomarańcze
1 galaretka pomarańczowa

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Powoli dodajemy żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy na złoty kolor w temp. 180 C. Po upieczeniu ciepły biszkopt wykładamy na ściereczkę, ściągamy pergamin, zwijamy roladę (w ten sposób ciasto da się później łatwo formować), studzimy.

Na  mleku gotujemy budyń, studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody.

Pomarańcze dokładnie szorujemy. Na tarce (drobne oczka) ścieramy skórkę z jednej pomarańczy. Z pomarańczy ściągamy pozostałą skórkę (biała otoczka), owoc dzielimy na cząstki i z każdej cząstki usuwamy białą błonkę. Pomarańcze wkładamy do galaretki.

Masło ucieramy na puch, dodajemy budyń, startą skórkę z pomarańczy i dalej ucieramy.  Masę dosładzamy cukrem pudrem do smaku.

Biszkopt rozwijamy ze ściereczki. Na całej powierzchni biszkoptu rozsmarowujemy masę (część masy zostawiamy do obłożenia rolady). Kilka centymetrów (4-5 cm) od jednego z brzegów rolady rozkładamy wzdłuż ciasta pasek z tężejącej galaretki z pomarańczami. Zwijamy roladę, wierzch pokrywamy w całości pozostałą masą, dekorujemy wedle uznania. Roladę trzymamy w lodówce.

1 komentarz: