Rolada pomarańczowa

Składniki:
Składniki na biszkopt:
4 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1 1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
150 g masła/margaryny
cukier puder do smaku
1-2 pomarańcze
1 galaretka pomarańczowa

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno. Dodać do nich cukier i dalej ubijać. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę i piec na złoty kolor w temp. 180 °C. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyłożyć na ściereczkę, ściągnąć pergamin, zwinąć roladę (w ten sposób ciasto da się później łatwo formować). Biszkopt ostudzić.

Na  mleku ugotować budyń, ostudzić go.
Galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej wody.

Pomarańcze dokładnie wyszorować. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy. Z pomarańczy ściągamy pozostałą skórkę (biała otoczka), owoc podzielić na cząstki i z każdej z nich usunąć białą błonkę. Pomarańcze włożyć do galaretki.
 
Masło utrzeć na puch. Następnie dodać budyń, startą skórkę z pomarańczy i dalej ucierać.  Masę dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
 
Biszkopt rozwinąć ze ściereczki. Na całej powierzchni biszkoptu rozsmarować masę (część masy zostawić do obłożenia rolady). Kilka centymetrów (4-5 cm) od jednego z brzegów rolady rozłożyć wzdłuż ciasta pasek z tężejącej galaretki z pomarańczami. Zwinąć roladę, wierzch pokryć w całości pozostałą masą. Ciasto udekorować wedle uznania. Roladę przechowywać w lodówce.

1 komentarz: