Łosoś w cieście francuskim z mozarellą i orzechami

Składniki:
500 g filetów z łososia norweskiego ( 2 kawałki po ok. 250 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 gałka sera mozarella 
sól, pieprz
sok z cytryny
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki płatków migdałowych
jajko do posmarowania

Kurczak w porzeczce

Składniki:
3 filety z kurczaka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki oliwy/oleju
Sos porzeczkowy:
3/4 szklanki czarnych porzeczek
2 łyżki cukru

Czarno-białe ucierane ciasto z wiśniami

Składniki:
Składniki na ciasto:
6 jaj
1 kostka margaryny
11/2 szklanki cukru kryształ
2 szklanki mąki tortowej
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 krople aromatu cytrynowego
1 łyżka kakao (lub więcej, gdy kakaowe ciasto ma być ciemniejsze)

Składniki na kruszonkę migdałową:
1 kopiata łyżka mąki
1 kopiata łyżka cukru pudru
1 łyżka masła
garść lekko rozgniecionych płatków migdałowych

Dodatkowo:
2 szklanki wydrylowanych świeżych (lub mrożonych wiśni)
cukier puder do posypania

Skubaniec porzeczkowy



Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (250 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu
5 jajek
ok. 500 g czarnych porzeczek
1 kopiata łyżka kakao
szczypta soli