piątek, 17 października 2014

Nutelka

Składniki:
Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
niepełna szklanka mąki pszennej tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę białą:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
cukier do smaku
1 kostka masła

Składniki na piankę:
330 ml śmietany 30 %
1 galaretka w kolorze pomarańczowym




Dodatkowo:
starta gorzka czekolada - do posypania
ciasta
1 opakowanie okrągłych biszkoptów czekoladowych
1 płat wafla
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1/2 słoika kremu czekoladowego Nutella

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę.  Do masy białkowej dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dajemy po jednym żółtku, lekko mieszając. Na sam koniec wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 160-170 C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i zimny kroimy na 2 blaty.


Na mleku gotujemy budyń. Słodzimy cukrem kryształ wedle uznania. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem na puszystą masę.

Brzoskwinie wyciągamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Do zalewy z brzoskwiń dolewamy 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy galaretki brzoskwiniowe, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zanim galaretka zacznie tężeć, wsypujemy do niej pokrojone owoce brzoskwiń.

Galaretkę w kolorze pomarańczowym rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy. Śmietanę 30% ubijamy w wysokim naczyniu na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany.  Powoli wlewamy rozpuszczoną galaretkę i krótko mieszamy całość.

Przełożenie ciasta:
biszkopt - 1/2 masy białej - brzoskwinie w galaretce - biszkopt - krem czekoladowy - wafel - 1/2 masy białej - ułożyć warstwę biszkoptów - pianka ze śmietany 30% - starta czekolada

3 komentarze:

  1. Ech!!!..... jaki wspaniały placek ,cudny aż chciałoby się go już zjeść .
    ..bardzo kusi ,kusi taki nutelkowy kusicielek ....Przepis wart uwagi ..
    ..Super ciasto nic dodać ani też ująć ......

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń