piątek, 5 września 2014

Placuszki warzywne

Składniki:
1/2 średniej wielkości cukinii
1 duża marchewka 
1 duża pietruszka 
1 mała cebula
2 jajka 
4-5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieramy z łupką na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z obranym korzeniem pietruszki i marchewką. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. 
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką małe porcje i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz