Tort serowy z ptasim mleczkiem

Składniki:
Składniki na biszkopt:
8 jaj
11/3 szklanki cukru
11/3 szklanki mąki
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogowego
330 ml śmietany 30 %
2 "Śnieżki "
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
3 kopiate łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
Składniki na masę wiśniową:
1 mały słoiczek wiśni drylowanych w syropie
1 budyń śmietankowy (lub waniliowy)
1 kopiata łyżka żelatyny

Dodatkowo: 
opakowanie ptasiego mleczka o smaku waniliowym 
własnoręcznie przygotowana masa cukrowa do obłożenia tortu
ozdoby
plastikowa taśma  do ozdoby tortów


Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier z żółtkami, a pod koniec ubijania mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę, pieczemy w temp. 180 C. Upieczony biszkopt (sprawdzamy patyczkiem) i ostudzony kroimy na cztery blaty.

Masa wiśniowa: Wiśnie odsączamy z syropu. Syrop uzupełniamy wodą do uzyskania 400 ml płynu ( 2 niepełne szklanki). Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Na syropie gotujemy budyń. Do gorącego wkładamy wiśnie oraz  rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia i tężenia.

Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy i czekamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubijamy razem ze Śnieżkami. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce sera.  Na koniec wlewamy schłodzoną żelatynę. 

Przełożenie tortu:  
Biszkopt - 1/2 masy wiśniowej - 1/4 masy serowej - biszkopt - 1/4 masy serowej - wciśnięte w masę ptasie mleczko - 1/4 masy serowej - 1/2 masy wiśniowej - biszkopt - 1/4 masy serowej.

Tort ozdabiałam masą cukrową. Przed nałożeniem masy  powierzchnię ciasta pokryłam cienką warstwą masy maślanej (1 kostka masła utarta z 4 łyżkami cukru pudru oraz 1 łyżką kawy cappucino - dzięki temu masa nie była nudna).

Ze względu na to, że tort był przeznaczony dla dziecka, nie nasączałam blatów alkoholem, ani nawet naparem z herbaty. Biszkopt dzięki masie serowej pozostawał mięciutki i delikatny. Masy serowej wychodzi bardzo dużo. Wystarcza na przełożenie dużego tortu.Tort smakuje najlepiej na drugi dzień po przełożeniu.

1 komentarz: