Grzybki (ciasteczka)

Składniki:
Składniki na ciasto:
60 dag mąki pszennej
1 kostka margaryny
6 żółtek 
15 dag cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do 
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka margaryny
2-3 łyżki gotowej masy krówkowej o smaku toffi
5 łyżek domowej konfitury lub dżemu (smak dowolny)
cukier puder do smaku

Dodatkowo: 
powodła śliwkowe 
1 białko
biały i niebieski mak
polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i dokładnie siekamy nożem.  Żółtka ucieramy razem z cukrem. Wlewamy do ciasta, dodajemy śmietanę. Zarabiamy elastyczne, miękkie ciasto, które wyrabiamy ręką. Odkładamy  ciasto na minimum godzinę do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy. Szklanką oraz foremkami do babeczek wykrawamy krążki. Krążki wykrojone szklanką oblepiamy z wierzchu foremki babeczek. Na środku krążków wykrojonych babeczkami, wykrawamy małą nakrętką dziurki - będą to miejsca na trzonki grzybków. Część ciasta cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy na powierzchni cienką warstwę powidła, zwijamy cienki rulon i kroimy na małe kawałki. Pamiętamy, aby z jednej strony trzonki były na tyle cienkie, aby pasowały do otworków w blaszkach grzybków. Jeden koniec każdego trzonka moczymy w białku i zmieszanym białym oraz niebieskim maku. Trzonki, blaszki oraz czapeczki grzybków pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Upieczone czapeczki ściągamy z foremek do babeczek.

Na mleku gotujemy budyń. Ostudzony miksujemy z margaryną, masą krówkową i cukrem pudrem.

Do wnętrza grzybkowych kapeluszy dajemy 1/3 łyżeczki konfitury, a resztę napełniamy masą. Przykrywamy krążkiem z dziurką, do której wkładamy nieozdobionym końcem nóżkę grzybka. 
Kapelusze grzybków ozdabiamy polewą czekoladową.

3 komentarze:

  1. woow cudnie wyglądają, zawsze sobie obiecuję że też zrobię ale mi się nie chce

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite, jak prawdziwe. Ja chyba bym nie dała rady takich zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwona, same pyszności na Twoim blogu. A ja zapraszam Cię do mojego bloga, o nieco innej tematyce www.booksandbabies.pl
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń