Czarno-białe ucierane ciasto z wiśniami

Składniki:
Składniki na ciasto:
6 jaj
1 kostka margaryny
11/2 szklanki cukru kryształ
2 szklanki mąki tortowej
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 krople aromatu cytrynowego
1 łyżka kakao (lub więcej, gdy kakaowe ciasto ma być ciemniejsze)

Składniki na kruszonkę migdałową:
1 kopiata łyżka mąki
1 kopiata łyżka cukru pudru
1 łyżka masła
garść lekko rozgniecionych płatków migdałowych

Dodatkowo:
2 szklanki wydrylowanych świeżych (lub mrożonych wiśni)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę wyrabiamy razem ręką. Jeśli masa jest zbyt "luźna", dodajemy odrobinę mąki. 

Margarynę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Do białek wsypujemy cukier i ubijamy dalej mikserem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, wlewamy krople aromatu i ucieramy. Do masy wlewamy powoli roztopioną  i przestudzoną margarynę na przemian z partiami mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia. Na ciemnym cieście rozkładamy wiśnie, które pokrywamy warstwą ciasta białego. Wierzch ciasta posypujemy migdałową kruszonką. Ciasto pieczemy w temp. 180 C z termoobiegiem przez 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy już jest gotowe. Po upieczeniu gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz: