piątek, 6 czerwca 2014

Bananowe sakiewki

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duży lub 2 małe banany
odrobina płatków migdałowych
odrobina mielonych orzechów
garść rodzynek
jajko - do posmarowania

Przygotowanie:
Ciasto francuskie dzielimy na  8 kawałków. Na środek każdego z nich  rozkładamy szczyptę migdałów, orzechów włoskich i rodzynek. Banany kroimy na ok. 2-3 cm kawałki i po jednym z nich umieszczamy w sakiewkach. Ciastem oblepiamy banany i farsz formując sakiewki (najwygodniej, jeśli ciasto przed nałożeniem farszu i bananów umieścimy w formie do muffinek). Każdą z sakiewek smarujemy jakiem i posypujemy orzechami i migdałami. Pieczemy w temp. 200 C przez 20 minut. Sakiewki najlepiej smakują na gorąco z lodami lub na zimno z bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz