piątek, 16 maja 2014

Sałatka makaronowa z szynką i żółtym serem

Składniki:
250 g makaronu kokardki
200 g sera żółtego
200 g szynki
1 puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
1 słoik (półlitrowy) ogórków konserwowych
2 małe ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
mały słoik majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz


Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić, ostudzić. Ser żółty i szynkę pokroić w kostkę. Obraną cebulę dziewlimy na pół. Jedną połowę kroimy w kostkę, drugą w półkrążki. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Kukurydzę odcedzamy, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy wraz z makaronem i serem. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z majonezem i jogurtem. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę i dokładnie ją mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz