piątek, 30 maja 2014

Makaron z fasolką szparagową

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
200 g fasolki szparagowej
200 g makaronu Occhi di Lupo (Garofalo)
2 duże marchewki
1 ząbek czosnku
masło
oliwa z oliwek
sól, pieprz
curry
szczypta cukru

Przygotowanie:
Makaron i umytą fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Filet z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem, a pod koniec smażenia curry. Obrane marchewki kroimy w paski, podsmażamy 2-3 minuty na maśle. Do marchewki dolewamy odrobinę wody tak, aby ledwo zakrywała marchewkę. Całość trzymamy na ogniu, aż do momentu redukcji (ok. 15 minut). Kiedy woda odparuje doprawiamy marchewkę solą i szczyptą cukru. W naczyniu mieszamy ugotowany makaron, fasolkę, kurczaka, glazurowaną marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Całość dania "skleja" pozostały po smażeniu kurczaka tłuszcz. Jeśli makaron jest zbyt suchy, należy skropić go oliwą z oliwek. Podajemy na ciepło.

Tak powstałe danie można podawać na ciepło jako samodzielne danie lub na zimno - w postaci sałatki. Wersję na zimno wzbogacamy majonezem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz