piątek, 11 kwietnia 2014

Ciasteczka podkówki

Składniki:
1 szklanka mąki
10 dag masła
2 żółtka (białka pozostawiamy do posmarowania ciastek)
2-3 łyżki cukru
2 łyżki rozdrobnionych w ręce płatków migdałowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 krople aromatu migdałowego

Dodatkowo:
polewa czekoladowa


Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy z ciasta wałeczki o grubości ok. 1 cm i długości ok. 5-6 cm. Każdy wałeczek lekko spłaszczamy, zawijamy w kształt podkówki, których końcówki powinny być cienko zakończone.
Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem lub płatkami migdałów. Piec. ok. 12-13 minut w temp. 170 C.
Końcówki upieczonych ciasteczek moczymy lekko w roztopionej czekoladzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz