piątek, 28 marca 2014

3 BIT

Składniki:
Składniki na biszkopt:
5 jaj
15 dag siekanych orzechów
½ szklanki cukru
1 duża łyżka mąki pszennej,
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao

 

Składniki do przełożenia:
3 budynie śmietankowe
3/4 l mleka
2 łyżki cukru
2 kostki masła
1puszka masy krówkowej
2 duże opakowania herbatników
polewa czekoladowa - własnoręcznie przygotowana lub powstała z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno z cukrem.Dodajemy stopniowo żółtka i miód. Orzechy mieszamy z obiema mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy suche produkty do masy. Pieczemy biszkopt. Studzimy.
Budynie gotujemy wedle przepisu z dwiema łyżkami cukru.  
Ostudzony budyń ucieramy m mikserem z masłem. Masy nie należy zbytnio dosładzać, bo słodycz ciasta uzyskamy dzięki masie krówkowej.

Kolejność warstw:
placek orzechowy -1/3 masy budyniowej - herbatniki - 1/2 puszki masy krówkowej - herbatniki - 1/3 masy budyniowej - herbatniki -  1/2 puszki masy krówkowej - herbatniki - 1/3 masy budyniowej - herbatniki - polewa

3 komentarze: