piątek, 7 lutego 2014

Kurczak z sezamem

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
200 g zielonej fasolki szparagowej
1 kopiata łyżka sezamu
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
2 szczypty chili w proszku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól - do obgotowania fasolki
Przygotowanie:
Fasolkę obgotowujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Umyty filet z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy. W trakcie smażenia doprawiamy kurczaka przyprawą chili. Kiedy kurczak zaczyna nabierać złotego koloru, zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę miodu i łyżkę sezamu. Smażymy do chwili, aż sezam nabierze złotawego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w półsłupki paprykę, sos sojowy i podgotowaną wcześniej fasolkę. Całość mieszamy i trzymamy na małym ogniu ok. 5 minut.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz