piątek, 21 lutego 2014

Karnawałowe róże

Składniki:
6 żółtek
2 szklanki mąki
2/3 szklanki śmietany
1 łyżka masła
1 cukier waniliowy
1 kieliszek spirytusu lub rumu
1 białko
dowolna konfitura
cukier puder
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Z żółtek, mąki, śmietany, cukru waniliowego, masła i alkoholu zagniatamy pulchne ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować. Wyciągamy krążki o trzech różnych średnicach, od największej do najmniejszej (np. szklanka, literatka,  kieliszek do wódki). Każdy krążek nacinamy nożem w pięciu miejscach. Środki wszystkich krążków smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim, zaczynając od największego do najmniejszego. Na środku przyciskamy palcem, aby krążki się skleiły. Róże smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osuszamy z tłuszczu papierowym ręcznikiem, na każdą różę w zagłębienie nakładamy konfiturę, posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz