Ciasto z czerwoną porzeczką




Składniki (ciasto na tortownicę o średnicy 23 cm lub mała blacha):

Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę porzeczkową:
50 dag czerwonych porzeczek
20 dag cukru kryształu
1 łyżka żelatyny
4 łyżki gorącej wody

Składniki na masę śmietanową:
1/2 l śmietany kremówki
1 tabliczka białej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
11/2 łyżki żelatyny
5-6 łyżek gorącej wody

Koktajl porzeczkowy

Składniki (na 2 porcje):
1 szklanka czerwonych porzeczek
1 szklanka jogurtu naturalnego (lub wiśniowego - wtedy smak jest intensywniejszy)
2 łyżki płynnego miodu
5-6 kostek lodu

Prince Polo


Składniki:

Biszkopt: 
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
2 łyżki octu
  
 
Wkładka Prince Polo:
6 białek
25 dag cukru 
12 dag kokosu
20 dag zmielonych włoskich orzechów
3 duże wafelki Prince Polo 

Krem:
1 torebka kawy cappuccino (smak dowolny) 
6 żółtek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
1 kostka masła  

Rogaliki drożdżowe


Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
50 g drożdży
2 jajka + 1 jajko do posmarowania rogalików
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
szczypta soli
nadzienie wedle uznania: dżem, powidła, jabłka, czekolada, ser