piątek, 6 grudnia 2013

Miodownik

Składniki:
Składniki na ciasto (forma 21x32):
450 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
1 kostka margaryny
2 całe jaja
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę orzechową:
200 g pokrojonych grubo orzechów włoskich
1/2 kostki margaryny
100 g cukru kryształ
2 łyżki miodu

Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
2 łyżki miodu
1 kostka margaryny
50 ml amaretto

Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
1 galaretka żółta
1 galaretka czerwona

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sodą i cukrem. Dodajemy miód, jajka i margarynę. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręką ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i natłuszczonej. 2 blaty pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 180 C.  
Trzeci blat przekładamy do formy i odstawiamy, aby przygotować masę orzechową. W rondelku roztapiamy miód, cukier i margarynę. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i całość trzymamy na ogniu 5 minut. Gorącą masę przekładamy na trzeci blat i pieczemy go jak wcześniejsze dwa.
Upieczone blaty studzimy.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy 10-15 minut. Podsmażone jabłka dzielimy na dwie części, każdą z nich przekładamy do osobnego naczynia.Do jednej części dajemy galaretkę żółtą, do drugiej - czerwoną. Mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia.
Z 1/2 l mleka odlewamy 1/2 szklanki.  Resztę mleka gotujemy z cukrem. W zimnym  mleku mieszamy budyń w proszku, wlewamy go do wrzącego mleka. Mieszamy do zgęstnienia, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Kostkę margaryny ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń, miód i amaretto. Gdyby masa była mało słodka, można dodać cukru pudru.
Kiedy masy jabłkowe zaczynają tężeć, przekładamy ciasto.

Przełożenie placka:
blat - 1/4 masy - masa jabłkowa żółta 1/4 masy - blat - 1/4 masy - masa jabłkowa czerwona - 1/4 masy - blat z masą orzechową

4 komentarze:

  1. Uwielbiam miodowniki a ten jest w wersji luksusowo świątecznej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te warstwy ślicznie wyglądają ! Uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł ze to jest z masą jabłkową WOW! musi być pyszny
    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda super:) Ciasto odealne na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń