Składniki (średnica tortownicy 23 cm):
Biszkopt czekoladowy:
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
5 jajek
25 dag siekanych orzechów
3/4 szklanki cukru
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
2 kostki masła
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
mały słoik wiśni w syropie
alkohol
ozdoby - czekoladowe serduszka i listki, wiśnie kandyzowane, płatki migdałów, złote perełki, posypka czekoladowa
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blachę i pieczemy. Po upieczeniu ostudzony biszkopt przekroić na 2 części.
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, miód. Na koniec dodajemy mąki zmieszane z orzechami i proszkiem do pieczenia. Biszkopt po upieczeniu kroimy na 2 części.
Budyń gotujemy wedle przepisu, studzimy. Ostudzony budyń ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Dodajemy odrobinę alkoholu do smaku. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy odciśnięte z syropu wiśnie, do drugiej osączone i pokrojone brzoskwinie, trzecią pozostawiamy bez dodatków. Przed przełożeniem tortu każdy blat należy skropić alkoholem. Przekładamy tort: blat orzechowy - masa z brzoskwiniami - blat czekoladowy - połowa masy bez dodatków - blat orzechowy - masa z wiśniami - blat czekoladowy - reszta białej masy. Tort dekorujemy wedle uznania.
Pyszny, ekskluzywny tort ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń