3 porcje łososia w dzwonkach
1 cytryna
1 mała cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, tymianek
odrobina tłuszczu
folia aluminiowa do zapiekania
Przygotowanie:
Umyte porcje łososia skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny, nacieramy z dwóch stron przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w paseczki. Nagrzewamy piekarnik (180 C). Rozkładamy folię i natłuszczamy ją oliwą. Na folii układamy porcje łososia. Na każdym kawałku rozkładamy cebulę i posypujemy natką pietruszki. Zawijamy folię. Rybę zapiekamy w folii 2o-25 minut.
taki łosoś jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńFajny, prosty przepis :)
OdpowiedzUsuń