Ciasteczka owsiane II


Składniki: 
100 g płatków owsianych
200 g cukru
1/4 kostki margaryny
2 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki płynnego miodu
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki rodzynek

Przygotowanie:
W rondelku roztopić margarynę. Dodać do niej płatki owsiane, zamieszać. Do płatków dodać cukier. Cały czas mieszając, trzymać chwilę na ogniu do rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia. Dodać sezam, orzechy, rodzynki, słonecznik i miód. Wszystko zamieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wbić jajka i całość wymieszać.
Gotową masę można rozkładać na blaszkę na dwa sposoby:  nakładamy łyżką masę i układamy na blaszce porcjami lekko spłaszczając lub wykładamy masę na stolnicę i wycinamy szklanką równe ok. 1 cm placuszki. Piec w temp. 160 C ok. 13-15 minut.   

Proporcje ziaren: sezamu, rodzynek, słonecznika czy orzechów można dowolnie zmieniać, używać np. większej ilości słonecznika, dodawać inne bakalie (nerkowce, śliwki kalifornijskie, żurawinę, jagody goji, suszone owoce, kawałki czekolady), a nawet musli. Ze względu na dużą ilość bakalii ciasteczka dostarczają bardzo dużo energii.

1 komentarz: