środa, 23 października 2013

Ciasteczka owsiane

Składniki:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
2 szklanki płatków owsianych 
1 jajo
1/3 szklanki cukru
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki rodzynek
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki sezamu


Przygotowanie:
Margarynę wyrobić z cukrem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki, miód, jajko i dalej wyrabiać, aż powstanie zwarta masa. Dodatki w postaci czekolady, ziaren, bakalii dodaję na końcu. Ilość i skład dodatków można zmieniać. Ciasto ma się kleić, ale nie rozsypywać. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dać więcej płatków lub bakalii. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 C. Masy na ciastka owsiane nie da się wałkować (zbyt się klei), dlatego ciasteczka najwygodniej formować je za pomocą małej łyżeczki. Można nabierać ciasto łyżeczką, układać na blaszce i lekko spłaszczyć lub nałożyć masę do małych okrągłych foremek (ja używam foremki do babeczek) i przekładać gotowe ciasteczka na blaszkę wysmarowaną uprzednio tłuszczem. Ciasteczka podczas pieczenia rosną, lecz nie rozlewają się. Piec ok. 20 minut. 
Ciasteczka pozostają miękkie nawet kilka dni po upieczeniu.

1 komentarz:

  1. Wyglądają pysznie, uwielbiam takie ciasteczka :) Zapraszam do siebie na niepieprz.pl ;) bo też jestem od niedawna :)

    OdpowiedzUsuń