czwartek, 3 października 2013

Biszkopt potrójnie owocowy

Składniki:
Składniki na jeden biszkopt (upiec trzy):
4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do jednego z biszkoptów - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
1 budyń czekoladowy
1 kostka masła
1 mały słoik wiśni w syropie
cukier puder do smaku

Składniki na masę owocową:
2 galaretki truskawkowe
20 dag borówek
30 dag truskawek (owoce mogą być mrożone)

Przygotowanie:
Ze składników na biszkopt upiec 3 blaty, z czego do jednego z nich dodać startą na tarce czekoladę.Budyń ugotować na mleku wedle przepisu, ostudzić. 
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra przegotowanej gorącej wody. 
Owoce truskawek i borówki przekładamy do garnka i podgrzewamy na kuchence. Kiedy puszczą sok, owoce należy zblendować. Do tak powstałego musu wlewamy gorącą galaretkę, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. 
Kiedy masa owocowa zaczyna tężeć przekładamy ją na jeden z biszkoptów. Masę owocową przykrywamy biszkoptem z tartą czekoladą. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Jeśli masa nie jest zbyt słodka, można dodać cukier puder. Na koniec do masy dodajemy odciśnięte z syropu wiśnie, lekko mieszamy. Masę budyniową wykładamy na biszkopt z czekoladą i przykrywamy trzecim blatem. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną masy budyniowej i posypujemy startą na tarce czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz