piątek, 27 września 2013

Śledzie tatarskie

Składniki:
(na 12 płatów śledziowych)
12 płatów śledziowych w oleju
4 jajka
3 ogórki konserwowe
marynowana papryka

Sos tatarski: 
ok. 2-3 łyżki majonezu
ok. 2 łyżki śmietany
1 łyżka musztardy
4-5 ogórków konserwowych
kilkanaście marynowanych grzybków (prawdziwki lub pieczarki) 
sól, pieprz do smaku, szczypiorek
małe wykałaczki



Przygotowanie: 
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i każde pokroić na 3 równe części. Marynowaną paprykę pokroić na 12 plasterków, ogórki konserwowe pokroić wzdłuż na ćwiartki.

Przygotować sos:
Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, odcisnąć z nadmiaru wody. Grzyby pokroić w kostkę, połączyć z ogórkami. Dodać majonez, musztardę, śmietanę, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Do sosu można dodać drobno posiekany szczypiorek. 

Przygotowanym sosem smarujemy cienko każdy płat śledzia. Na każdego śledzia układamy po jednym kawałku jajka, ogórka i papryki. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Resztę sosu tatarskiego wylewamy na półmisek, na którym będą ułożone śledzie.    

    
 


1 komentarz:

  1. no no przepis godny uznania, nie próbowałem jeszcze śledzika w połączeniu z jajkiem. Z menu przepisu zamiast konserwowych dodaję kwaszone (ulubione z Pińczowa), wtedy sos jest nieco kwaśniejszy, natomiast majonez mieszam z odrobina śmietany, takie tam proporcje. Polecam!

    OdpowiedzUsuń