Tort malinowy z Myszką Minnie



 



Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):

Składniki na biszkopt jasny:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt czekoladowy:
8 jajek
27 dag cukru kryształu
13 1/2 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
2 galaretki malinowe
1/2 litra świeżych malin (mogą też być mrożone)
3 budynie śmietankowe
3 kostki masła
3/4 l mleka
cukier do smaku
wódka/spirytus

Dodatkowo:
barwniki spożywcze (czerwony i żółty),
cukrowe serduszka, polewa czekoladowa, kilka dekoracyjnych róż z opłatka

Przygotowanie:
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę. Piec w temp. 160-180 C. Po upieczeniu przekroić na pół. 

Biszkopt ciemny:


Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a później po jednym żółtku, wsypywać mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać powoli. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na trzy części.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l przegotowanej wody. Galaretką zalać umyte maliny, odstawić do momenty, aż galaretka zacznie gęstnieć.  
Budynie ugotować na mleku zgodnie z przepisem (można dodać cukier), ostudzić. 
3 kostki masła rozcieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy partiami budyń i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec do masy dodajemy alkohol (ok. 1 kieliszka). Masę można lekko dosłodzić.


Każdy blat biszkoptu przed przełożeniem masą skropić alkoholem.
Przełożenie:
Biszkopt czekoladowy - masa - biszkopt jasny - masa - 1/2 tężejącej galaretki z malinami - biszkopt czekoladowy - masa - biszkopt jasny - masa -1/2 tężejącej galaretki z malinami - biszkopt czekoladowy - masa

Pozostałą resztę masy użyłam do dekoracji - tortu. 


Dekoracja tortu: Czekoladą obrysować kontury Myszki Minnie. Czarne elementy Myszki zdobię czekoladą, na resztę wyciskam szprycą masę połączoną z barwnikami spożywczymi. Obszar tortu poza Myszką również został udekorowany masą ze szprycy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz