Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami



Składniki:
300 g mąki
niepełna szklanka mleka (ok. 200 ml)
10 g drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru
2 garści rodzynek

Przygotowanie:
Mleko podgrzać z drożdżami, wymieszać z cukrem i jajkiem. Dodać do miski z mąką, wsypać rodzynki i całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji ciasta (gdyby ciasto było zbyt luźne, dodać mąki). Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swą objętość). Po wyrośnięciu ciasta formować małe wałeczki, przeciąć je na kawałki, przeplatać w formę precli. Gotowe ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy na chwilę ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180C. Ślimaczki smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz