poniedziałek, 1 lipca 2013

Rogaliki drożdżowe

Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
2 jajka + 1 jajko do posmarowania rogalików
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
szczypta soli
nadzienie wedle uznania: dżem, powidła, jabłka, czekolada, ser

Przygotowanie:
Drożdże wraz z cukrem i cukrem waniliowym rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki (z potrzebnego 1/2 kg) , wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.  Do reszty mąki dodać sól, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Krótko wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać trójkąty i na każdy z nich kłaść nadzienie. Z ciasta formować rogaliki. Posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wierzch rogalików można dekoracyjnie posypać np. sezamem, makiem, słonecznikiem, cukrem pudrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 C ok. 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz