piątek, 5 lipca 2013

Prince Polo

Składniki:

Biszkopt: 
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
2 łyżki octu
  
 
Wkładka Prince Polo:
6 białek
25 dag cukru 
12 dag kokosu
20 dag zmielonych włoskich orzechów
3 duże wafelki Prince Polo 

Krem:
1 torebka kawy cappuccino (smak dowolny) 
6 żółtek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
1 kostka masła  

Przygotowanie:
Przygotowanie biszkoptu: 
Białka ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka, po łyżce oleju i octu, mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Upiec biszkopt i po wystudzeniu przekroić na dwie części.

Przygotowanie wkładki:
Białka ubic na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dać pokrojone w kostkę wafelki, kokos i orzechy. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C.

Przygotowanie kremu:
Pojedynczą torebkę cappuccino zalać  1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić. 
Pozostałe z wkładki żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać ostudzone cappuccino, mąki. Masę wlać na gotujące się mleko, cały czas lekko mieszać, aby się nie przypaliło - konsystencja budyniu. Po wystudzeniu  tak przygotowany budyń utrzeć z kostką masła. 
Przełożenie: połowa biszkoptu - połowa masy - wkładka - druga połowa masy - druga połowa biszkoptu. Wierzch ozdobić polewą lub masą.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz