czwartek, 6 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Składniki:
250 dag makaronu penne (rurki)
1 brokuł
mały słoiczek marynowanych borowików
20-30 dag szynki (lub innej wędliny, może być też filet z kurczaka)
2-3 serki topione
1 - 2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany
30 dag sera żółtego
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

sól, pieprz
natka pietruszki



Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić. W tym samym czasie umyć brokuł, podzielić na różyczki i również ugotować. Wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Do naczynia przekładamy brokuł, usmażoną wędlinę, odcedzone grzyby, część żółtego sera. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

W osobnym garnku mieszamy wodę ze śmietaną, podgrzewamy i dodajemy serki topione i pod koniec pokrojoną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać tak długo, aż serki się roztopią. Przygotowanym sosem zalewamy całość zapiekanki, wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekać w temp. 200 C ok. 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz