sobota, 1 czerwca 2013

Siekane kotleciki drobiowe

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 marchewka
1 jajko
1 łyżka mąki (z czubkiem)
1-2 łyżki majonezu
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka przyprawy Vegeta
1 łyżeczka przyprawy do mięsa (lub do kurczaka)
sol, pieprz
tłuszcz do smażenia 


Przygotowanie:

Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kurczaka. Do kurczaka i marchewki dodać jajo, mąkę, majonez, natkę z pietruszki, przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Włożyć do lodówki  - najlepiej na noc, lub min. 2-3 godziny przed smażeniem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy małe porcje (małe placuszki) na tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz