sobota, 8 czerwca 2013

Kotleciki z cukini

 
Składniki:
2 młode cukinie
1 marchewka
2 łyżki drobno posiekanego koperku (lub suszonego)
1 jajko
8 łyżek mąki
sól, pieprz
oliwa do smażenia


Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do naczynia, w którym jest marchewka (gdyby cukinie były większe i miały wykształcone pestki - należy je usunąć przed starciem). Startą cukinię posolić i odstawić na ok. 15-20 minut, aby puściła wodę. Po tym czasie warzywa odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jajko, koperek, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Kotleciki smakują równie dobrze na ciepło, jak też na zimno z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz