Sernik malinowo-migdałowy


Składniki:
(forma 21x32 cm
)
Składniki na ciasto:
200 g margaryny
100 g cukru pudru
3/4 kostki masła
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ser:
1.20 kg sera
300 g cukru kryształu
150 g margaryny
8 jajek
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
sok z jednej cytryny
1-2 łyżki kakao
rodzynki
2-3 garście malin (świeże lub mrożone)
1 garść śliwek kalifornijskich
100 g płatków migdałowych


Przygotowanie: 

Ciasto
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie w trakcie dalszego ucierania dodać żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z resztą ciasta.

Ser
Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser, mąkę, budyń, wyciśnięty sok z cytryny, namoczone wcześniej rodzynki. Ubić pianę z białek. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej.

Ciasto wylać do foremki. Na ciasto ułożyć pokrojone drobno śliwki kalifornijskie posypać je pokruszonymi migdałami. Całość posypać kakao. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć ser. Wierzch wykładamy malinami. Sernik piec około godzinę w temp. 180 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz