poniedziałek, 6 maja 2013

Sernik malinowo-migdałowy


Składniki:
Składniki na ciasto:
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag margaryny/masła
2 jajka
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ser:
1.20 kg sera
30 dag cukru kryształu
15 dag margaryny
8 jajek
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
sok z jednej cytryny
1-2 łyżki kakao
rodzynki
2-3 garści malin (świeże lub mrożone)
garść śliwek kalifornijskich
10 dag migdałów



Przygotowanie:
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z resztą ciasta. 

Ser: Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać zmielony ser, mąkę, budyń, wyciśnięty sok z cytryny, namoczone wcześniej rodzynki. Ubić pianę z białek. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej. 

Ciasto wylać do foremki. Na ciasto ułożyć pokrojone drobno śliwki kalifornijskie posypać je pokruszonymi migdałami. Całość posypać kakao. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć ser. Wierzch wykładamy malinami. Sernik piec ok. godzinę w temp. 180C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz