Pulpeciki nadziane pieczarkami


Składniki:
500 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
ok. 100 ml śmietany 
2 łyżki mąki
pęczek koperku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Pieczarki obrać, pokroić, smażyć razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Mięso dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Mięso dzielimy na małe porcje, rozkładamy płasko na dłoni. Na każdy płat mięsa nakładamy na środek porcję podsmażonych pieczarek i formujemy pulpety. W garnku zagotowujemy ok. 1 litr wody z zielem angielskim i listkiem laurowym. Do wrzącej wody przekładamy pulpety i gotujemy ok. 15 minut (jeśli pojawią się szumowiny trzeba je zebrać). Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną wody, w której gotują się pulpety. Wlewamy do garnka, mieszamy. Całość chwilkę podgotować, dodać drobno pokrojony koperek, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz