sobota, 20 kwietnia 2013

Ryż zapiekany z jabłkami



Składniki:
1,5 szklanki ryżu
1 szklanka mleka
3 szklanki wody
1 kg jabłek
2 łyżki masła
rodzynki
cukier kryształ - do smaku wedle upodobań
cynamon lub cukier cynamonowy



Przygotowanie:
Ryż opłukać wodą kilka razy. Do garnka wsypać ryż i zalać go mlekiem oraz wodą, dodać (zgodnie z upodobaniami) kilka łyżek cukru, łyżkę masła. Jeśli po ugotowaniu ryż będzie mało słodki, można go będzie później dosłodzić.Całość zagotować, cały czas mieszając. Ryż ma być miękki.

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka wymieszać z niewielką ilością cukru, cynamonem i rodzynkami.

Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła. Układać warstwami naprzemiennie ryż  i jabłka. Na górze ma być jako ostatnia warstwa ryżu. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 170 C ok. 30-40 minut.

Jeśli ktoś nie lubi intensywnego smaku cynamonu, świetnie zastępuje go cukier cynamonowy - ma mniej intensywny smak.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz