Muffinki z malinami




Składniki (ok. 24 muffinki):
50 dag mąki
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
owoce - polecam maliny, borówki, truskawki - mogą być mrożone (można dodać też czekoladę, bakalie)



Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać stopniowo żółtka, mleko, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy. W osobnej misie ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Każdą foremkę do muffinek napełnić niewielką ilością ciasta, ułożyć owoce i uzupełnić ciastem do połowy wysokości jej wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 20 minut.

Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz