niedziela, 28 kwietnia 2013

Faszerowane udka

Składniki:
4 udka z kurczaka
1 marchewka
250 g pieczarek
1/2 kostki sera feta
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
tłuszcz do podsmażenia pieczarek i wysmarowania naczynia żaroodpornego


 
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć na patelni. Udka umyć, osuszyć, ściągnąć z nich skórę aż do końca kości. Mięso poodcinać od kości, zmielić razem z podsmażonymi pieczarkami w maszynce do mięsa - drobne oczka. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zmielonego mięsa razem z połową kostki sera feta. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Gotowym farszem napełnić skórę z udek. Zamknąć udka, zawijając skórę do środka. 
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim udka (tą stroną udek, gdzie jest zawinięta skóra do dołu), posypać je przyprawą do kurczaka. Piec ok. godziny w temp. 160-170 C.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz