piątek, 1 marca 2013

Francuskie koperty z jabłkiem

Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
3 średniej wielkości jabłka 
2 łyżki wody
2 łyżki cukru


Przygotowanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do małego rondelka wlać 2 łyżki wody i wrzucić jabłka. Jeśli są kwaśne - dodać cukier, jeśli jabłka są słodkie - nie ma potrzeby ich słodzić. Jabłka smażyć tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. 

Gdy jabłka nieco ostygną, można przygotowywać ciasteczka. Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraty. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy łyżką porcję usmażonych jabłek.Ciasto lekko sklejamy w kształt koperty. Smarujemy jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180-200 C piekarniku przez ok. 15-20 minut  - ciasto ma się zarumienić. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tak przygotowane wysmażone jabłka można przełożyć do słoików i zapasteryzować na zimę.  Doskonale nadają się do naleśników czy szarlotki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz