czwartek, 28 marca 2013

Drobiowe łódki

Składniki:
1 kg filetów z kurczaka
2 cebule
papryka marynowana
kawałek boczku
kilka suszonych śliwek
kilka pieczarek  
sól, pieprz 
tłuszcz do smażenia
patyczki do szaszłyków
2-3 jajka
bułka tarta
Przygotowanie: 
Filety dokładnie umyć, podzielić na porcje, rozbić jak na kotlety, doprawić solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić na małe kawałki, pieczarki obrać i każdą przekroić na pół, paprykę marynowaną i boczek pokroić w dużą kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy w dowolnej kolejności na przemian kawałki boczku, cebuli, śliwek, papryki, pieczarek.W każdą z rozbitych piersi kurczaka zawijamy przygotowany wcześniej szaszłyk. Zwinięte filety panierujemy w roztrzepanych jajkach i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Przed podaniem drobiowe rulony należy przekroić wzdłuż patyczka, patyczki zaś usunąć. Mięsko świetnie smakuje z podpieczonymi w piekarniku ćwiartkami ziemniaków oraz sałatką.  

Szaszłyki można komponować z dowolnych produktów - ser feta, brzoskwinie, ogórek korniszon.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz