sobota, 16 lutego 2013

Ciasto z truskawkami

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
niepełna szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
3 galaretki o smaku truskawkowym
1 paczka okrągłych biszkoptów
0,5 litra śmietany 30%
truskawki - ilość wedle upodobania
1/2 szklanki cukru pudru
napar z kawy rozpuszczalnej - do nasączenia biszkoptów


Przygotowanie: 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę i upiec biszkopt.
Zaparzyć pól szklanki kawy, ostudzić. Dwie galaretki przygotować wedle przepisu ( każda na 0,5 litra wody). Trzecią galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Truskawki umyć i pokroić w plastry.
Kiedy galaretka rozpuszczona w szklance zacznie gęstnieć, zaczynamy ubijać w wysokim naczyniu dobrze schłodzoną śmietankę 30% na sztywno. Dodajemy cukier puder i wlewamy galaretkę rozpuszczoną w szklance. Połowę tak przygotowanej masy wykładamy na ostudzony biszkopt czekoladowy. Na masie układamy namoczone w kawie okrągłe biszkopty. Przykrywamy je drugą połową masy. Na wierzch układamy truskawki i zalewamy je dwiema galaretkami.
 
Galaretki i owoce można zmieniać wedle upodobań, np. galaretki brzoskwiniowe i brzoskwinie, pomarańczowe i pomarańcze. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz