środa, 13 lutego 2013

Tort czekoladowy z bezami

Składniki:
Ciasto:
9 jajek
1 1/2 szklanki cukru kryształu
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 duże łyżki kakao
2 płaski e łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem:
1 kostka masła
1 kostka margaryny
4 jajka
8 łyżek cukru kryształu
1 łyżka mielonej kawy
opakowane małych kolorowych bez


Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Wylać na formę, piec w temp. 160-180 C ok. 30-40 minut. 2. Jajka ubić z cukrem na parze. Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę. Połączyć z przestudzonymi ubitymi jajkami i łyżką kawy. 3. Po ostudzeniu tort przekroić na 3 części, naponczować zaparzoną kawą. Przełożenie tortu: ciasto czekoladowe-masa- warstwa bez- masa-ciasto czekoladowe-masa-ciasto czekoladowe. Tort przyozdobić masą i dekoracjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz