środa, 13 lutego 2013

Tort czekoladowo-orzechowy

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
5 jajek
18 dag cukru kryształu
9 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wkładka orzechowa:
25 dag orzechów grubo siekanych ( zgnieść wałkiem)
¾ szklanki cukru
5 jajek
1 łyżka miodu płynnego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa:
½ litra mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła/margaryny

Dodatkowo:
kieliszek wódki
wiśnie z syropu

Przygotowanie:
Upiec biszkopt czekoladowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a później po jednym żółtku, wsypywać mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać powoli. Po upieczeniu przekroić na dwie części.

Wkładka orzechowa: Wykonać tak samo jak wcześniej biszkopt, wsypać orzechy, mąkę pszenną, i ziemniaczaną oraz miód. Wymieszać, upiec.

Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć budyń z margaryną i cukrem pudrem, dodać wódkę. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać wiśnie. Przekładać tort: blat czekoladowy-krem-wkładka orzechowa-krem-blat czekoladowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz