sobota, 23 lutego 2013

Tiramisu z malinami

Składniki:
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
cukier puder - ilość do smaku

1 łyżka cukru kryształ
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

250 ml amaretto
1 łyżka żelatyny
kilka biszkoptów (okrągłe lub podłużne)
3/4 szklanki malin (mogą być mrożone)


Dodatkowo do ozdoby:
serduszka - żelki
musli

Przygotowanie:
Jedną łyżkę kawy rozpuszczalnej wymieszaną z łyżką żelatyny zalewamy wrzątkiem w 1/4 szklanki wody. Dokładnie mieszamy. Drugą łyżkę kawy rozpuszczamy na talerzu w ok. 1/2 szklanki wody - posłuży do namoczenia biszkoptów.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy w wysokim naczyniu. Serek mascarpone mieszamy z amaretto, cukrem pudrem i przygotowaną wcześniej kawą z żelatyną. Serek mascarpone delikatnie połączyć z ubitą wcześniej śmietanką.

Maliny rozetrzeć z odrobiną cukru. Na dno pucharków dajemy odrobinę malin, cienką warstwę masy, namoczone w kawie biszkopty oraz całość przykrywamy resztą masy. Deser udekorować i schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz