środa, 13 lutego 2013

Sałatka wiejska


Składniki:
30-40 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
6-7 ziemniaków
pęczek natki pietruszki



Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na patelni (ok. 10 minut). Pod koniec smażenia boczku dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulkę, aby się lekko zeszkliła. Natkę pietruszki drobno pokroić. Ziemniaki, boczek z cebulką i natkę razem połączyć. Aby wszystko połączyć - dodać odrobinę tłuszczu z wysmażonego boczku.
 
Sałatka najlepiej smakuje lekko podgrzana. Danie jest bardzo sycące. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub jako osobne ciepłe danie. Do sałatki można również dodać pokrojone marynowane grzyby (borowiki, kurki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz